Om oss

PS! Denne artikkelen er skrevet i 2008 og ikke aktualisert siden.

Glittertind Forlag AS er et lite selskap med base i Skrautvål, Valdres som spesialiserer seg på bøker, kalendere og bilder fra fjellheimen vår. Forlaget ble stiftet av Julia og Morten Helgesen i februar 2004. Bakgrunnen var at vi hadde veldig lyst til å realisere bokprosjektet vårt, Norges fjelltopper over 2000 meter, men ingen etablerte forlag vi kontaktet hadde noe mer enn forsiktig interesse å tilby. Valget vårt ble derfor: Enten legge prosjektet på hylla, eller gi den ut for egen regning og risiko.

Like innunder jul 2003 falgt valget på sistnevnte alternativ. Nå begynte en lang prosess. Hvordan starte firma? Hvordan lage bok? Hvordan gi ut bok? Hvordan selge bok? Med lysta som drivkraft og et reservoar av sparepenger satte vi i gang. Skjemaer, registrering i Brønnøysund, regnskap, revisor, anleggsmidler, og ikke minst ny kunnskap: Design, ombrekking, CMYK, fargeprofiler, plott og prøvetrykk, og mange mange andre nye begrep. 

Drømmen var å lage ei fin bok og aller helst få tilbake trykkostnadene. Overskudd og inntekt var "ikketema", derfor var dette noe som måtte gjøres parallelt med vanlige jobber. Det ble mange lange dobbeltarbeidsdager og sjonglering med avspassering og fri for å få utnyttet godværsdager til nødvendig feltarbeid. 

Så en septemberdag kunne vi småskjelvne levere det trykklare dokumentet til trykkeriet, og en måneds tid senere fikk vi vår først bok tilkjørt. I mellomtiden hadde vi laget en liten prøvetrykksak som kom ut i februar 2005, Jotunheimenkalenderen 2006. Men i alle fall: Nå begynte en ny fase - hvordan få solgt boka?  
Vi fikk en god start. Mange privatpersoner bestilte boka gjennom våre tidligere internettsider www.etojm.com som for en stor del handlet om toppturer. Ikke mange dagene etter at bøkene kom i hus, lastet vi opp varebilen og dro ut på landeveien. Mer enn 100 bokhandlere ble besøkt personlig. Boka var stor og i øyenfallende, og fikk heldigvis relativt lett innpass de fleste steder. Det beste av alt var at folk kjøpte den også. Ettersom vi nærmet oss jul 2005 ble det ganske hektisk for å si det forsiktig. Det var noen morsomme uker som vi kanskje aldri får oppleve igjen. Telefonen stod knapt stille til over nyttår, og delmålene på 1 og 2000 bøker føk forbi som brøytestikker, og ikke langt uti 2006 hadde vi solgt alle 5000 bøkene.

I mellomtiden er tre opplag av debutboka vår solgt ut, noe som er veldig bra for en så dyr bok om et såpass smalt tema. Dette har gjort at vi ikke bare har fått tilbake sparepengene vi investerte i bokprosjektet, men tjent noen kroner også. Videre har dette medført at vi har tatt sjansen på drive med dette litt utover kun på hobbybasis.

Morten holder stort sett på med dette på fulltid, mens Julia hjelper til, mer sånn på deltidsbasis.

Etter Norges fjelltopper over 2000 meter, var det på tide med nye utfordringer. Å skulle gi ut andre sitt bokprosjekt som et regulært forlag var en annen og rik erfaring. Vi lærte mye av det artige og interessante bokprosjektet Hvite Drømmer, til tross for at vi her kom litt ned på landjorda igjen økonomisk.

Med Hvite Drømmer vel i havn ble fokuset atter vendt mot det å skrive å prosjektere bøker selv. En sterk forkjærlighet til Jotunheimen var spiren til et ambisiøst, kanskje overambisiøst?, firebinds bokverk om Jotunheimen. Første bind kom ut sommeren 2007, og her har vi lagt vanlig økonomisk tankegang litt til side i den forstand at det ikke er spart på noenting, uten at det i sin helhet reflekteres i utsalgsprisen. Det er snakk om spesielt dyre og eksklusive trykkteknikker som knapt forekommer i Norge.

Første bind har blitt fantastisk godt mottatt i pressen, salget har vært bra uten at det helt kan måle seg med Norges fjelltopper over 2000 meter i 2005.

Produktiviteten vår er kanskje ikke den høyeste, men vi står på det vi kan. Når man skal bemanne omtrent samtlige ledd i produksjonsprosessen fra det å gå opp hver en sti til å sende ut bøkene med posten og purre på kunder som glemmer å betale fakturaene, ja da blir det ikke så mye vi får laget, men samtidig er det veldig interessant (enn så lenge) å være med på hele prosessen.

Våre aktiviteter nå om dagen, og i den kommende fremtid, dreier seg primært om å lage en ny utgave av Norges fjelltopper over 2000 meter samt de kommende bindene i Jotunheimserien. I tillegg prøver vi å holde liv i Jotunheimkalenderen. På si selger vi noe bilder, både til firmaer og privatpersoner pluss at vi tar på oss enkelte grafiske oppdrag samt oversettelsesjobber mellom tysk og norsk.

Skulle det bli noen ledige minutter innimellom, prøver vi å utvikle nettstedet www.peakbook.org

Tilbake til forsiden


Glittertind Forlag AS
Skørvaåsen 8
NO 2917 Skrautvål

Epost: glittertind<alfakrøll>glittertindforlag.no  Tlf: 47 90 78 48. Bankkontonr.: 2135.30.36243